HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Pizza Roti


- 15 May 2013 -

Resepi : tyara NY
Kategori : Roti | Snek | Pizza
Saiz Hidangan : 3-4 orang


Sinopsis : Kadang-kadang dalam keadaan blur kita akan dapat idea yang tak disangka-sangka. Dok kerah otak fikir nak masak apa. Aku tak nak masak nasi berlaukkan ayam lagi. Hari-hari ayam ayam ayam je. JEMU! Sambil fikir sambil belek-belek dapur. Terpandang sebungkus roti *blink blink!* Puding roti? Aiseh susu pulak tak ada (x_x) Apa nak buat dengan roti tu ye? Selongkar peti ais pulak, cuba cari bahan yang logik + ngam dengan roti. Ternampak daging kisar dengan keju campuran *blink blink lagi* Pizza? Guna roti? Tengok bahan-bahan lain pulak. Kebetulan ada 3 biji nenas masak kat kebun belakang rumah. Ok cun! Terhasil la Pizza Roti. Sedap wooo! (^_^)



- Bahan-Bahan -

*Roti Putih (gardenia) - 1 bungkus
*Daging lembu kisar - 1 cawan
*Daging ayam kisar - 1 cawan
*Sosej koktel - 1 peket
*Buah nenas (dihirs) - 1 cawan
*Cili benggala - 1 biji
*Sos Tomato - 1 cawan
*Sos Cili - ½ cawan
*Keju campur - secukupnya
*Bahan tumis - secukupnya


- Cara Membuat -

1. Panaskan minyak dan goreng bahan tumis hingga garing/ naik bau.

2. Masukkan sos tomato dan sos cili - gaul rata dan biarkan masak seketika.

3. Masukkan kedua-dua daging kisar - gaul rata dan masukkan 1 cawan air - Renih sehingga daging masak.

4. Masukkan sosej koktel dan gaul rata - tutup api.

5. Letakkan campuran daging yang telah masak ke atas kepingan roti.

6 Taburkan nenas, cili benggala dan keju campuran - bakar selama 5-10 minit - SIAP!



"Mmmmm Mama, sedapnya!" (^_^)

Nota : Ni resepi simple  je. Guna apa bahan yang ada je. So  boleh la tambah atau pelbagaikan topping  dengan buah zaitun ke, cendawan ke dan sebagainya kalau ada. Keju tu Aku guna yang campuran (cheddar, parmesan, mozarela). Boleh juga guna keju keping. Tapi sedap lagi guna keju campuran! OK, topping  tu boleh simpan beku supaya tahan lama. Aku memang buat banyak, standby  untuk breakfast  Armand sebelum pergi sekolah. Mudah dan cepat, sekping tapi mengenyangkan.


No comments :

;