HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Ayam Lada Hitam Bermadu


- 21 Jun 2013 -

Resepi : Tyara NY
Kategori : Lauk Pauk | Ayam
Saiz Hidangan : 3-4 orang

Sinopsis : Bingung nye la fikir nak buat ayam masak apa lagi. Resepi ayam yang ada pun dah habis rotate dahhh. Dari sup ke masak lemak, lepas tu masak kicap, kemudian masak tomato, dah tu masak kari, lepas tu goreng biasa/ berempah, lepas tu patpet bla bla bla (-,-)" Nak menangis rasanya tengok ayam apalagi nak makan. JEMU! Tapi Armand tak pernah jemu. Itu je lauk yang dia makan. Nak tak nak kena masak ayam jugak. Hari ni Aku masak main capai bahan apa ada je. Campak-campak je. Tau-tau dah siap. Armand rasa "Sedap la Ma.. Ni masak apa? Resepi baru eh?" Senyum. Nasib baik menjadi *huhuhu* Sedap pulak tu! Ada rasa pedas lada hitam, rasa manis madu, rasa masam limau nipis. Ok bertambah lagi resepi ayam (",)



- Bahan-Bahan -

*Ayam - ½ ekor (potong kecil)
*Bahan tumis - secukupnya (ditumbuk)
*Lada Hitam - 6 sudu (ditumbuk)
*Halia - 2cm (hiris halus)
*Limau nipis - 2 biji (ambil jus)
*Sos tiram - seckupnya
*Madu - 9 sudu
*Minyak masak - secukupnya
*Air masak - secukupnya


- Cara Membuat -

1. Gaul ayam dengan lada hitam, halia, jus limau nipis, sos tiram dan madu - perap 15 minit.

2. Goreng bahan tumis sampai naik bau dan masukkan 2 cawan air - didihkan.

3. Masukkan ayam - renih sehingga air kering separuh dengan api perlahan.

4. Masukkan baki jus limau dan perasakan dengan garam - SIAP!

Nota : Proses memasak dari mula hingga akhir adalah menggunakan api perlahan supaya bahan tumis meresap ke dalam ayam. Kalau nak kuah lebih boleh tambahkan air. Kalau nak pedas lagi boleh tambah cili padi.



No comments :

;