HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Roti Gulung Keju


- 3 Jun 2014 -

Resepi : ERA FM & ERA TV
Olahan : tyara NY
Kategori : Roti
Sub Kategori : Snek
Saiz Hidangan : untuk 3-4 orang

Assalamualaikum & Salam Mesra.

Sinopsis : On FB je terus terpampang resepi Roti Gulung Keju ni – waaa! Aku nak buat (-_-)” Tak tahan tengok kejunya ditarik-tarik. Macam sedap jeee, macam best je. Cek bahan-bahannya kat dapur – cantik! Semua ada. Tanpa berlengah Aku terus buat jadikan snek. Macam biasa, Aku tukarkan bahan ikut apa yang ada dan cara memasak. Waaa! Weee! Kejunya mencair dengan lapisan roti yang rangup (^_^) Minum petang yang heavenly di kala cuaca sejuk dek hujan. .




Bahan-Bahan A -

* Roti Putih - 1 bungkus
* Keju Campuran - secukupnya
* Telur - 1biji


Cara Membuat -

1. Potong bahagian tepi roti dan leperkan dengan penggelek.

2. Letakkan keju campuran di atas kepingan roti yang telah dileperkan dan gulungkan.

3. Sapukan hujung roti dengan telur ayam untuk melekatkan 2 bahagian.

4. Bakar gulungan roti selama 5-10 minit. SIAP!


Potong bahagian tepi/kerak roti.

Leperkan roti dengan penggelek.

Letakkan keju atas kepingan roti dan gulung.

Sapukan bahagian hujung roti dengan telur untuk lekatkan.

Susun dalam magic pan dan bakar.

Nota : Walaupun tidak disertakan resepi pada gambar yang ERA FM & ERA TV kongsikan, kita boleh agak bahan yang digunakan. OK – Aku gunakan roti Gardenia dan keju campuran *rujuk pada gambar asal, gulungan ni menggunakan keju keping* Aku gunakan kaedah bakar menggunakan magic pan manakala dalam gambar menggunakan kaedah goreng. Terpulang nak ikut cara mana pun. Heee! Aku buat sebungkus roti sampai habis! Separuh bakar dan ngap, separuh lagi buat stok *beku* Standby untuk sarapan pagi Armand sebelum ke sekolah atau bila-bila masa nak makan. Nak cara yang lagi mudah dan cepat? Apitkan je sekeping keju dengan 2 keping roti dan bakar (-,-) Jangan mara haaa. .

No comments :

;