Sinopsis : Mak teringin nak makan udang untuk lauk berbuka puasa pertama. So beli la udang. Adegan lepas tu - Mak "Udang tu nak masak apa ye kak? Goreng? Aku "Nak buat masak apa udang ni Mak? Goreng je?" Begitu la kami bertanya soalan yang sama sesama sendiri selama 2 hari (-,-)" LOL! Lucu bila teringat balik. Hari ke 3 tu bila Mak tanya lagi, AKu jawab "Kalau masak butter prawn ok tak?" Mak senyum je "Ikut la. Masak la apa pun. Dah 3 hari udang tu tunggu dalam peti" Hehehe. Cek bahan-bahan. Aisehh ada bahan yang tak ada pulak! Dalam diam Aku modified. Dah siap Mak tanya "Ni butter prawn ke?" Blurr. Aku pun jawab "Tak jadi la butter prawn. Ni Udang Mentega 3 Rasa.." Muka Mak ---> (-,-)" sebab butter prawn sudah tukar lain. Tapi bila dah rasa Mak cakap sedappp!
- Bahan-Bahan-
*Udang saiz sederhana - 1kg (cuci, toskan)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Mentega - 6 sudu
*Daun kari - 2 tangkai
*Serbuk kari - ½ peket kecil
Cili padi - segenggam (belah 2, memanjang)
*Limau nipis - 2 biji (jus saja)
*Sos tiram - 3 sudu
*Madu - 6 sudu
- Cara Membuat -
1. Gaulkan udang dengan sos tiram, madu, jus limau (1 biji) dan garam - perap 15 minit.
2. Panaskan mentega dalam kuali - goreng udang 1/2 masak - angkat dan ketepikan.
3. Goreng bahan tumis dalam kuali goreng udang sehingga naik bau/ garing.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari, cili padi dan jus limau - goreng garing.
5. Masukkan udang dan perasakan dengan garam - gaul rata - SIAP!
*Udang saiz sederhana - 1kg (cuci, toskan)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Mentega - 6 sudu
*Daun kari - 2 tangkai
*Serbuk kari - ½ peket kecil
Cili padi - segenggam (belah 2, memanjang)
*Limau nipis - 2 biji (jus saja)
*Sos tiram - 3 sudu
*Madu - 6 sudu
- Cara Membuat -
1. Gaulkan udang dengan sos tiram, madu, jus limau (1 biji) dan garam - perap 15 minit.
2. Panaskan mentega dalam kuali - goreng udang 1/2 masak - angkat dan ketepikan.
3. Goreng bahan tumis dalam kuali goreng udang sehingga naik bau/ garing.
4. Masukkan serbuk kari, daun kari, cili padi dan jus limau - goreng garing.
5. Masukkan udang dan perasakan dengan garam - gaul rata - SIAP!
No comments :
Post a Comment