HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Kerabu Bunga Kantan NY


- 12 November 2013 -

Resepi : tyara NY
Kategori : Sayuran | Ulam | Kerabu
Saiz hidangan : 3-4 orang

Sinopsis : Sebelum ni Aku ada kongsikan resepi Kerabu Bunga Kantan Bonda, dah cuba belum? (^_^) OK resepi kali ni adalah hasil modified dari resepi Kerabu Bunga Kantan Bonda. Lebih kurang sama je resepinya cuma tukar tokok tambah bahan dan buat versi sendiri. Hasilnya sangat la weee! Sedappp! Mak jarang nak bertanya atau puji masakan Aku. Bila Mak tanya "Buat macam mana? Dia letak apa lagi?" itu memang sedap la maknanya tuuu! *hati berbunga riang ok* Tak percaya? Silakan cuba, dijamin om nom nom (^_*)



- Bahan-Bahan-

*Bunga kantan - 3 kuntuk (hiris halus)
*Daun cemumak - segenggam (hiris halus)
*Daun Pudina - segenggam (hiris halus)
*Cili padi - ½ cawan (dihiris)
*Bawang besar - 1 biji (dihiris)
*Limau nipis - 1 biji (ambil jus)
*Ikan bilis - ½ cawan (digoreng)
*Garam - secukupnya

- Cara Membuat -

1. Satukan cili padi, garam, jus limau dalam 1 mangkuk - ramas dan gaul rata - ketepikan.
2. Ramas/tumbuk ikan bilis goreng sehingga hancur (kasar).
3. Satukan 3 jenis ulam - gaul rata kemudian curahkan campuran jus limau - gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis goreng hancur - gaul rata - SIAP!


Nota : Aku larutkan garam dalam jus limau nipis dan ramas dengan cili padi supaya garam tak berketul dan supaya rasa masam, pedas, masin sebati bila digaul dengan ulam. Ikan bilis tu kalau tak nak ramas atau tumbuk boleh kisar dengan blender tapi jangan hancur halus - bila makan ada rasa sedikit rangup. Penggunaan garam pulak sangat minima *secoet je Aku letak* sebab ikan bilis dah ada rasa masin. Kali ke 2 buat Aku gantikan daun pudina dengan daun duri belanda, pun sedappp!


No comments :

;