Sinopsis : Macam biasa menu sayuran kami adalah ulam-ulaman yang fresh dipetik dari kebun mini keliling rumah. Syok kan? *hehehe* Dok tengah masak terdengar suara Mak melaung dari kebun belakang rumah "Tuuu diaaa! Bersepah bunga kantan. Kita punya sayur hari ni buat Kerabu Bunga Kantan la!" Eh? Tak pernah lagi dengar apalagi makan Kerabu Bunga Kantan tapi bunyinya macam best je, macam sedap je *kembang tekak dengarnya okey* So untuk pertama kali ni, Mak buat Aku tengok je. Pergghhh! Aroma yang syahdu menyelerakan bila hirisan daun cemumak dan bunga kantan bergabung. Tak nak cakap lebih-lebih la, resepi dah ada ni, cuba la buat (^_*)
- Bahan-Bahan -
*Bunga kantan - 2 kuntum (hiris halus)
*Daun cemumak - segenggam (hiris halus)
*Cili padi - ½ cawan (hiris halus)
*Bawang besar - 1 biji (hiris halus)
*Limau nipis - 1 biji (ambil jus)
*Udang kering - ¼ cawan (tumbuk lumat)
*Garam - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Satukan semua bahan hiris + udang kering dalam mangkuk.
2. Masukkan garam dan perah limau nipis - gaul rata. SIAP!
Nota : Daun cemumak punya bau dan rasa yang kuat. Mak konsistenkan kombinasi rasa 2 ulam dengan lebihkan bunga kantan. Rasa kerabu ni memang sangat la sedappp! Ada rasa daun cemumak dan bunga kantan yang tersendiri, rasa pedas, rasa masam, sedikit masin udang kering. Sangat membuka selera. Sangat om nom nom! Serius. Ok daun cemumak tu macam agak susah nak dapat. Jarang ada jual kat pasar apalagi pasaraya. Ni kalau balik KL nanti memang tak dapat la nak buat Kerabu Bunga Kantan Mak ni. Macam nak kena modified tukar daun cemumak tu dengan ulam lain (",) Ada idea?
No comments :
Post a Comment