Sinopsis : Tak pernah masak atau makan kueteow goreng rasa tomyam lagi. Tak terfikir pun. Kalau kueteow kuah tomyam memang Aku selalu makan. Favorite Aku tuuu! Entah macam mana 3 hari lepas adik sepupu Aku masak kueteow goreng rasa tomyam untuk sarapan. Sedappp! Aku pun tanya la macam mana buat? Selang beberapa hari Aku cuba buat, modified resepi Kueteow Goreng Berempah dan gabungkan dengan resepi adik sepupu Aku tu untuk jadikan Kueteow Goreng Tomyam versi sendiri (",) Jadi ke jadi? Weee! "SEDAPPP" komen juri-juri. Alhamdulillah.. Ok Aku kongsikan resepinya;
- Bahan-Bahan -
*Kueteow - 1 bungkus
*Bahan tumis - secukupnya
*Isi ayam - 1 cawan (potong kecil/cincang)
*Baby Kailan - 1 ikat/secukupnya
*Cili padi - 6-9 biji (dikisar)
*Daun limau purut - 6-7 helai
*Limau nipis - 1 biji (jus saja)
*Serbuk cili - 3 camb
*Sos tomato - 3 camb
*Kicap manis - secukupnya
*Garam - secukupnya
- Tambahan -
*Daun duri belanda - 3 helai
- Cara Membuat -
1. Goreng bahan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili padi dan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air - tumis seketika.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato - gaul rata dan tumis seketika.
4. Masukkan ayam, daun limau purut dan daun duri belanda - gaul rata.
5. Masukkan 1 cawan air dan renih sehingga isi ayam masak.
6. Masukkan garam, jus limau dan baby kailan - goreng seketika.
7. Masukkan kueteow dan kicap manis - gaul rata hingga masak. SIAP!
Nota : Kueteow goreng tomyam ni basah. Kalau nak goreng kering pun okey je. Ikut citarasa masing-masing la ye. Aku gunakan api perlahan sepanjang memasak kueteow ni. Macam biasa kalau nak pedas lebihkan cili padi. Kalau nak pedas-pedas masam tambah jus limau nipis. Atau masa nak makan pun boleh perah limau. Kicap Aku tak letak banyak, sekadar nak warnakan kueteow tu je. Daun duri belanda tu kalau tak ada tak apa, tapi kalau letak rasa lagi sedappp! Dan.. Resepi versi Aku rumit ke? Resepi sepupu Aku; bahan + cara macam buat kueteow goreng biasa je tapi tambah bunga kantan. Jadi la kueteow goreng tomyam (^_*)
No comments :
Post a Comment