HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Makaroni Keju Bakar


- 18 Mac 2014 -

Sumber Resepi : Qasieh Cupcake
Olahan : tyara NY
Kategori : Aneka Mee
Sub Kategori : Pasta
Saiz Hidangan : untuk 5-6 orang

Sinopsis : Teringin nak makan pasta la pulak! Gara-gara Facebook lagi (",) Kawan post gambar makan tengaharinya MAKARONI BAKAR. Nak jugakkk *aisehhh* Nak minta resepi dengan kawan tu macam segan jeee. So gunakan servis Encik Google. Heee! Banyak resepi Makaroni Bakar. Tapi yang paling menarik hati adalah resepi Qasieh - simple dan tak banyak bahan. Guna bahan apa yang ada je. Kali ni Aku tak 'derhaka' resepi, cuma tambah sedikit bahan dan lebihkan sukatan beberapa bahan. Alhamdulillah sedap - weee! Terima kasih Qasieh kongsikan resepi (*_^)




- Bahan-Bahan -

* Makaroni – 500gm
* Tomato Puri – ½ tin *1 tin*
* Sos Cili – ½ cawan *1 cawan*
* Daging Cincang – 800gm
* Cili Benggala –  2 biji [ potong dadu] *1 cawan/campur*
* Bawang Besar – 4 biji [potong dadu] *1 cawan*
* Bawang Putih - ½ labu * ½ cawan*
* Oregano – seckupnya
* Lada Hitam – secukupnya
* Garam – secukupnya
* Keju Parut – secukupnya


- Cara Membuat -

1. Rebus macaroni dengan sedikit marjerin sehingga lembut – toskan – sejukkan.

2. Panaskan minyak – tumis tomato puri, sos cili dan sos tomato sehingga likat.

3. Masukkan daging cincang – masak dengan api perlahan sehingga daging empuk.

4. Masukkan cili benggala dan bawang besar – kacau rata – masak selama l/k 15 minit

5. Masukkan oregano dan lada hitam secukupnya – gaul rata. SIAP.

6. Gaulkan makaroni dengan sos sehingga rata – masukkan dalam bekas/ loyang.

7. Taburkan keju di atas dan bakar selama 10-15 minit. SIAP.



Nota : Bahan-bahan - pasta tu terpulang la nak guna jenis/bentuk apa pun. Tomato puri, Aku guna jenama Kimball. Teringin nak guna Prego atau Leego tapi macam rasa was-was jeee, so better don’t  (",) Guna Kimball pun sedap je rasa dia. Daging cincang jenama Ramly, memang 800gm sepeket. Keju mozzarella. OK. Sekian resepi untuk kali ni. Selamat mencuba!

No comments :

;