Sinopsis : Kembang tekak bila teringat sambal petai Mak. Teringin la pulak! (",) Kebetulan ada param + pasar malam hari ni. Ada sorang makcik yang jual bermacam jenis sayuran ulam yang ditanam kat kampung. So Aku beli banyak ulam terutama petai. Harga petai tu boleh tahan mahal ok! Ulam pun sama. Kat kampung sayur ulam tu Aku petik je kat belakang rumah jeee *aisehhh* (-,-)" Takpe la, teringin punya pasal. Ok ni resepinya - jom la masak.
- Bahan-Bahan -
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - ½ cawan (dikisar)
*Ikan bilis - 1 ½
* Petai - ½ cawan
*Asam keping - 1 keping
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Goreng ikan bilis sehingga garing - angkat & toskan minyak.
2. Goreng bahan tumis dengan minyak gorengan ikan bilis sehingga naik bau.
3. Masukkan cili padi - goreng sehingga cili betul-betul masak.
4. Masukkan asam keping, petai dan sedikit air - gaul rata.
5. Setelah petai masak masukkan ikan bilis yang digoreng - kacau rata. SIAP!
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - ½ cawan (dikisar)
*Ikan bilis - 1 ½
* Petai - ½ cawan
*Asam keping - 1 keping
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Goreng ikan bilis sehingga garing - angkat & toskan minyak.
2. Goreng bahan tumis dengan minyak gorengan ikan bilis sehingga naik bau.
3. Masukkan cili padi - goreng sehingga cili betul-betul masak.
4. Masukkan asam keping, petai dan sedikit air - gaul rata.
5. Setelah petai masak masukkan ikan bilis yang digoreng - kacau rata. SIAP!
p/s : Perasan tak Aku tak letak garam? YA memang Aku tak letak garam sebab ikan bilis tu dah masin. Kalau kurang masin baru tambah garam. Dan Aku memang kurangkan garam dalam setiap masakan. Secukup rasa je. Untuk rasa masam, selain asam keping boleh juga gunakan air asam jawa, jus limau nipis atau buah asam belimbing. Kalau guna asam belimbing sedap wooo. Ikut la bahan apa yang ada, citarasa masing-masing..
No comments :
Post a Comment