Sinopsis : Lama tak makan ikan keli. Favorite Aku tu! Biasanya ikan keli Aku buat masak lemak cili padi je. Atau bakar dalam magic pan sebab tak nak goreng. Kali ni nak buat bakar juga tapi berkuah. Macam pelik je bakar tapi berkuah kan? Takpe cuba buat kelainan.. Aku ni, sebolehnya akan masak lauk yang berkuah sebab kuah tu boleh cicah dengan roti bila tetiba je lapar lagi *huhuhu* Hasilnya? Alhamdulillah menjadi dan sedap sangat. Armand cakap "marvellous Ma!" Senyum lebar. Ok kalau ada yang nak cuba ni resepinya;
- Bahan-Bahan -
*Ikan keli - 3 ekor
*Susu UHT - 1 kotak kecil
*Ubi kentang - 3 biji (potong kecil)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - ½ cawan (dikisar)
*Serai - 3 batang (diketuk)
*Daun limau purut - 9 helai (hiris halus)
*Serbuk cili - 2 camb
*Garam - secukupnya
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Lumurkan ikan keli dengan garam - perap seketika.
2. Panaskan sedikit minyak (api kecil) dalam magic pan dan masukkan kentang.
sementara itu;
3. Satukan semua bahan kisar dalam satu mangkuk - gaul sebati.
4. Masukkan susu, serbuk cili, daun limau purut, garam - kacau rata.
5. Masukkan ikan keli dan serai dalam magic pan.
6. Tuang/ curahkan campuran susu ke atas ikan keli - tutup magic pan.
7. Bakar lebih kurang 10-15 minit atau sampai masak. SIAP!
*Ikan keli - 3 ekor
*Susu UHT - 1 kotak kecil
*Ubi kentang - 3 biji (potong kecil)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - ½ cawan (dikisar)
*Serai - 3 batang (diketuk)
*Daun limau purut - 9 helai (hiris halus)
*Serbuk cili - 2 camb
*Garam - secukupnya
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Lumurkan ikan keli dengan garam - perap seketika.
2. Panaskan sedikit minyak (api kecil) dalam magic pan dan masukkan kentang.
sementara itu;
3. Satukan semua bahan kisar dalam satu mangkuk - gaul sebati.
4. Masukkan susu, serbuk cili, daun limau purut, garam - kacau rata.
5. Masukkan ikan keli dan serai dalam magic pan.
6. Tuang/ curahkan campuran susu ke atas ikan keli - tutup magic pan.
7. Bakar lebih kurang 10-15 minit atau sampai masak. SIAP!
Nota : Kalau tak nak bakar dalam magic pan, boleh je goreng ikan keli dan masak kuah secara berasingan dan curahkan kuah atas ikan keli. Cumanya kalau goreng ikan keli tu rangup tapi isinya tak rasa bahan rempah. Kalau bakar dengan magic pan dengan api perlahan, rempah akan meresap ke dalam ikan. Rasanya pun mesti la berbeza dengan goreng. OK susu UHT tu Aku guna jenama Dutch Lady. Kalau tak nak guna susu boleh ganti dengan santan.
No comments :
Post a Comment