Sinopsis : Hujan lewat petang. Sejuk! Betapa leganya bila hujan turun membasahi bumi. Dingin bumi milik Allah ni.. Cuaca sejuk buat perut cepat lapar la pulak kan? Hujan je lapar. Tak hujan pun memanjang je lapar *hehehe* Kalau dapat kunyah-kunyah makanan panas dalam cuaca sejuk mesti syokkk kan. Kebetulan ada lebihan sardin masak Sardin Berkentang Ikan Masin hari tu yang Aku bekukan - Okey buat sardin gulung la!
- Bahan-Bahan -
*Roti - 1 bungkus
*Sardin - 1 tin
*Ubi kentang - 3 biji
*Bahan tumis - secekupnya (dikisar)
*Cili padi - secukupnya (dikisar)
*Bawang besar - 1 biji (dihiris)
*Asam jawa - ¼ cawan (ambil jus)
*Garam - secukupnya
*Limau kasturi - 1 biji (ambil jus)
*Serbuk lada sulah - secukupnya
*Telur - secukupnya
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Rebus ubi kentang sehingga empuk. Sementara itu;
2. Goreng bahan tumis dan cili padi sehingga cili betul-betul masak.
3. Masukkan ubi kentang rebus dan 1 tin sardin air rebusan kentang - renih seketika.
4. Masukkan sos sardin, air asam jawa, garam - kacau rata dan renih lagi seketika.
5. Masukkan ikan sardin dan masak seketika - SIAP!
6. Lenyekkan ikan sardin dan gaul rata dengan sos sardin.
7. Perahkan jus limau nipis, serbuk lada sulah dan masukkan hirisan bawang besar - gaul rata.
8. Lenyekkan roti hingga leper dan letakkan inti sardin atas roti.
9. Gulungkan roti - hujung rapu sapukan telur supaya gulungan melekat.
10. Celupkan gulungan dalam telur dan goreng gingga masak garing - SIAP!
*Roti - 1 bungkus
*Sardin - 1 tin
*Ubi kentang - 3 biji
*Bahan tumis - secekupnya (dikisar)
*Cili padi - secukupnya (dikisar)
*Bawang besar - 1 biji (dihiris)
*Asam jawa - ¼ cawan (ambil jus)
*Garam - secukupnya
*Limau kasturi - 1 biji (ambil jus)
*Serbuk lada sulah - secukupnya
*Telur - secukupnya
*Minyak masak - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Rebus ubi kentang sehingga empuk. Sementara itu;
2. Goreng bahan tumis dan cili padi sehingga cili betul-betul masak.
3. Masukkan ubi kentang rebus dan 1 tin sardin air rebusan kentang - renih seketika.
4. Masukkan sos sardin, air asam jawa, garam - kacau rata dan renih lagi seketika.
5. Masukkan ikan sardin dan masak seketika - SIAP!
6. Lenyekkan ikan sardin dan gaul rata dengan sos sardin.
7. Perahkan jus limau nipis, serbuk lada sulah dan masukkan hirisan bawang besar - gaul rata.
8. Lenyekkan roti hingga leper dan letakkan inti sardin atas roti.
9. Gulungkan roti - hujung rapu sapukan telur supaya gulungan melekat.
10. Celupkan gulungan dalam telur dan goreng gingga masak garing - SIAP!
Nota : Cara masak inti sardin ni sama macam resepi Sardin Berkentang Ikan Masin. Cumanya untuk resepi Sardin Gulung ni tak ada ikan masin. Inti sardin gulung ni Aku guna lebihan dari Sardin Berkentang Ikan Masin yang dilenyek dan dibekukan hari tu. Kemudian tambah 3 bahan terakhir je untuk buat Sardin Gulung. Sedap dimakan masa masih panas, rangup! Kalau nak rangup lagi, golekkan gulungan roti yang dah dicelup telur dengan nestum. Boleh cicah dengan mayonaise. Tapi makan macm tu je pun dah sedappp!
No comments :
Post a Comment