Sinopsis : Lama tak makan sardin tin wehhh! Teringin la pulak *huhuhu* Okey Aku kalau masak sardin tin ni mesti kena ada ikan masin. WAJIB. Kenapa? Sebab gabungan ikan masin buatkan rasa sardin jadi lebih weeehuuu! Tak percaya? Cuba la buat.. Ni Aku kongsikan resepi sardin cara Aku. Ikan masin tu ikan apa-apa pun boleh, asalkan ikan masin. Ikut kesukaan masing-masing. Aku suka ikan masin sepat. Ok jom masak!
- Bahan-bahan -
* Sardin tin - 1 tin (saiz sedang)
*Ikan masin - 3 ekor
*Ubi kentang - 3 biji (potong dadu)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - secukupnya (ditumbuk kasar)
*Bawang besar - 1 biji (dihiris)
*Asam jawa - ¼ cawan (ambil jus)
*Garam - secukupnya
*Minyak masak - secukup
- Cara Membuat -
1. Rebus ubi kentang sehingga empuk. Sementara itu;
2. Goreng ikan masin. SIAP dan ketepikan.
3. Goreng bahan tumis dengan minyak goreng ikan masin sehingga naik bau.
4. Masukkan cili dan tumis sehingga cili betul-betul masak.
5. Masukkan ubi kentang rebus dan 1 tin sardin air rebusan kentang - renih seketika.
6. Masukkan sos sardin dan air asam jawa - renih seketika.
7. Masukkan ikan sardin, garam, hirisan bawang besar - kacau rata. SIAP!
* Sardin tin - 1 tin (saiz sedang)
*Ikan masin - 3 ekor
*Ubi kentang - 3 biji (potong dadu)
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Cili padi - secukupnya (ditumbuk kasar)
*Bawang besar - 1 biji (dihiris)
*Asam jawa - ¼ cawan (ambil jus)
*Garam - secukupnya
*Minyak masak - secukup
- Cara Membuat -
1. Rebus ubi kentang sehingga empuk. Sementara itu;
2. Goreng ikan masin. SIAP dan ketepikan.
3. Goreng bahan tumis dengan minyak goreng ikan masin sehingga naik bau.
4. Masukkan cili dan tumis sehingga cili betul-betul masak.
5. Masukkan ubi kentang rebus dan 1 tin sardin air rebusan kentang - renih seketika.
6. Masukkan sos sardin dan air asam jawa - renih seketika.
7. Masukkan ikan sardin, garam, hirisan bawang besar - kacau rata. SIAP!
Nota : Macam biasa Aku masak dengan api perlahan dan guna cara merenih. Sebab nak bahan tumis tu meresap sebati dalam ubi kentang. Ok nak bukak rahsia. Minyak goreng ikan masin tu la yang berikan kelainan rasa pada sardin. Eksotik! Kalau nak kuah lebih tambahkan je air rebusan kentang tu. Nak pedas tambah cili padi lagi. Errr.. Ada rahsia lagi.. Aku tak makan ikan sardin tapi makan ikan masin je. Tak lalu.. Tapi ikan sardin tu Aku akan lecek dan simpan semalaman. Esok pagi panaskan dan buat inti sandwich. Itu sedappp wooo! Penah buat? Eh jadi 2 resepi la pulak! (^o^)
No comments :
Post a Comment