Sinopsis : Sambungan dari entri resepi cuti Aidiladha. Atas permintaan adik-adik dan ipar-ipar, Aku dah pun kongsikan resepi Daging Lada Hitam dan Sambal Sotong Aroma pada entri sebelumnya untuk rujukan mereka. Kali ni Aku nak kongsikan resepi Nasi Goreng Sambal Belacan pula - permintaan adik, Intan dan adik ipar, Siti dan Fiza. Ini menu terakhir yang Aku masak untuk adik-adik, untuk sarapan pagi sebelum dorang semua balik ke KL. Seperti yang diminta, Aku kongsikan resepi nasi goreng ni untuk rujukan kalian, diri sendiri dan umum.
- Bahan-Bahan-
*Nasi - 6 cawan
*Bahan tumis - secukupnya (dikisar)
*Ikan bilis - ½ cawan (dikisar)
*Ikan bilis - 1 cawan (digoreng rangup)
*Belacan - 1 camb (dibakar/dikisar)
*Cili padi - ½ cawan (dikisar)
*Tomato - 1 biji (dikisar)
*Limau kasturi - 1 biji (ambil jus)
*Serbuk cili - ½ peket kecil
*Sayur kangkung - seikat (dipotong)
*Garam - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau + betul-betul masak.
2. Bancuh serbuk cili dengan sedikit air dan jus limau kasturi - masukkan dalam bahan tumis.
3. Masukkan sedikit air dan renih/masak seketika.
4. Masukkan garam dan sayur kangkung - kacau rata hingga sayur lembut.
5. Masukkan nasi dan gaul hingga sebati kemudian masukkan ikan bilis - kacau rata. SIAP!
Nota : Yang sebenarnya.. Nasi goreng ni dimasak dengan lebihan sambal belacan. Aku jadikan lebihan sambal belacan sebagai perencah dan kemudian tambah bahan tumis, ikan bilis dan sayur kangkung. Disebabkan adik-adik minta resepi, Aku olah bahan-bahannya sama macam buat sambal belacan kemudian ditambah bahan-bahan lain untuk jadikan nasi goreng. Okey untuk sayur, selain kangkung boleh guna kacang botol atau kacang panjang. Petai pun bolehhh! Tak kira la guna sayur apa pun, nasi goreng ni memang serius sedap! Pesanan, lenkali kalau sambal belacan tak habis, simpan untuk buat perencah nasi goreng okey. Ha dah cuba resepi Nasi Goreng Petai belum?
No comments :
Post a Comment