HOME ABOUT ME MY eSHOP MY SHOPEE FACEBOOK YOUTUBE RESEPI CONTACT US

Udang Bakar Masam Manis


- 24 Oktober 2013 -

Resepi : tyara NY
Kategori : Lauk Pauk | Udang
Saiz hidangan : 4-5 orang

Sinopsis : Masih lagi sambungan entri Aidiladha. Kali ni resepi udang pulak. Permintaan dari adik - Adam. Satu kemestian bagi Adam untuk menu bakar-bakar ni setiap kali balik kampung. Biasanya untuk menu bakar ni Adam akan beli ayam, ikan, udang dan kerang. Sotong dah pun buat masak sambal, so untuk menu lauk bakar ialah udang dan ayam. Aku kongsikan resepi udang dulu pada entri kali ni. Errr.. Aku masak udang ni main capai-capai bahan apa yang ada je. Tak sangka sedap la pulak dan Adam minta resepi. Makanya sementara masih ingat bahan-bahan, Aku kongsikan resepinya diblog untuk rujukan kami dan sesiapa saja.



- Bahan-Bahan -

*Udang - 1kg
*Bahan tumis - secukupnya
*Serbuk kunyit - secukupnya
*Madu - 6 camb
*Limau nipis - 1 biji (ambil jus)
*Daun duri belanda - 1-2 helai (hiris halus)
*Garam - secukupnya


- Cara Membuat -

1. Gaulkan udang dengan semua bahan - perap selama 1 jam.

2. Bakar udang hingga masak - SIAP!


Nota : Udang tu Aku letak atas daun pisang kemudian curahkan baki bahan perap atas udang lepas tu balut dan bakar. Aku bakar guna bara sampai air bahan perapan tu agak kering, tapi jangan sampai udang tu mengecut. Kalau tak nak bakar atas bara bakar dalam oven pun boleh. Kami makan malam barbeku tu yang bakar atas bara. Nak makan je capai lauk panas-panas atas bara. Pergghhh! Rasa udang ni memang sangat weee! (*_^)


No comments :

;