Sinopsis : Gara-gara tengok drama 'Coklat Marathon' @ TV3, terus teringin nak makan kek coklat! Terasa kat tekak ni kot *aisehhh* Maka Aku pun Google la resepi kek coklat. Kalau boleh nak resepi yang simple je tapi rasanya melayang-layang *cari-cari* Errr.. Resepi kek coklat dari perkongsian maya sangat la banyak. Dalam banyak-banyak resepi tu Aku tertarik dengan resepi kek batik Wawa Syaida. Okey ON - Tak kisah la kek batik pun asalkan coklat! (",)
- Bahan-Bahan -
*Mentega - 250gm
*Susu pekat manis - 1 tin
*Milo - 2 cawan
*Serbuk koko - ¼ cawan
*Esen vanila - 1 penutup
*Biskut Marie coklat - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Cairkan mentega dalam kuali dengan api perlahan.
2. Masukkan susu cair - kacau rata dan didihkan seketika.
3. Masukkan serbuk koko dan milo sedikit demi sedikit - gaul sebati.
*sentiasa kacau (tanpa henti) supaya milo tidak berketul*
4. Apabila adunan pekat dan halus, masukkan esen vanila - gaul sebati hingga mendidih.
5. Masukkan biskut Marie - gaul rata hingga adunan menyaluti biskut.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang/bekas - tekan adunan supaya mampat dan rata.
7. Sejukkan dalam peti sejuk beberapa jam - SIAP!
Nota : MODIFIED - Resepi Wawa Syaida Aku olah sebab nakkan rasa KAYA COKLAT. Serba serbi bahan-bahannya Aku coklatkan dan rasanya memang weee! Okey ada beberapa tips/petua dari Wawa Syaida untuk kek batik; (1) Kalau nak kek batik lembut dan senang potong, masukkan kek ke dalam freezer. Keluarkan 30 minit sebelum makan (2) Gunakan biskut Marie yang lemau/masuk angin untuk buat kek batik, hasilnya akan mendapat kek yang lembut! *Aku buat menjadi* (3) Boleh juga simpan kek batik dalam chiller untuk dapatkan kek yang rangup.
No comments :
Post a Comment