- 6 April 2014 -
Resepi : tyara NY
Kategori : Makanan Laut | Sos
Sub Kategori : Kerang | Pencicah
Saiz Hidangan : untuk 2-3 orang
Sinopsis : Aku biasa makan kerang, tapi kerang bulu? Pertama kali makan bila abang saudara hantar hasil tangkapannya di Pulau Tuba. Mula-mula tengok macam pelik je, macam geli je (*_*) Kenapa berbulu sangat, dah la besar! Tapi Aku masak juga kerang tu. Tak tahan tengok kerang bulu tu dok tarik perhatian Aku. Eh? Sedap laaa! Puas makan sebab isinya besar. Kenyal. Manis. Fresh! Sampaikan Aku ulang beli berkali-kali dalam tempoh 2 minggu bila pemberian abang saudara habis. Sementara masih musimnya dan masih ada... Makan sampai lebam - weee! Berhantu betul kerang bulu ni (-,-)" Korang pernah makan kerang bulu?
- Bahan-Bahan -
* Kerang Bulu - 2 kg
* Serai - 5-6 batang [diketuk]
- Bahan-Bahan Pencicah -
- Bahan-Bahan Pencicah -
* Cili Padi - 15 biji
* Bawang Besar - 2 biji [hiris halus]
* Bawang putih - 6 ulas
*Limau kasturi - 1-2 biji [ambil jus]
* Kicap Manis - ½ cawan
* Garam secukupnya
* Bawang Besar - 2 biji [hiris halus]
* Bawang putih - 6 ulas
*Limau kasturi - 1-2 biji [ambil jus]
* Kicap Manis - ½ cawan
* Garam secukupnya
- Cara Membuat -
1. Panaskan magic pan dengan api besar.
2. Masukkan kerang dan serai - tutup magic pan dan dalam 1 minit tutup api.
3. Sementara menunggu kerang masak buat sos pencicah pula.
4. Asingkan ½ biji bawang besar untuk kisar bersama cili padi dan bawang putih.
5. Masukkan bahan kisar dalam mangkuk dan tuang kicap masnis, jus limau dan garam.
6. Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan gaul *picit* rata. SIAP!
2. Masukkan kerang dan serai - tutup magic pan dan dalam 1 minit tutup api.
3. Sementara menunggu kerang masak buat sos pencicah pula.
4. Asingkan ½ biji bawang besar untuk kisar bersama cili padi dan bawang putih.
5. Masukkan bahan kisar dalam mangkuk dan tuang kicap masnis, jus limau dan garam.
6. Masukkan bawang besar yang telah dihiris dan gaul *picit* rata. SIAP!
Nota : Cara masak - boleh rebus atau stim/kukus. Aku lebih suka bakar atau celur sekejap sebab dapat kekalkan zat kerang tu. Ye la kan, kalau rebus habis zat kerang turun dalam air rebusan. Air rebusan tu bukannya nak buat kuah atau hirup pun kan? Ikut citarasa masing-masing. Pencicah, kalau rasa nak pedas lagi, tambah cili padi. Aku suka pedas kaw! OK. Pencicah ni ada rasa pedas, masam, dan manis.
OK. Apa beza kerang bulu dengan kerang yang biasa kita makan tu? Tak ada ada beza sangat pun. Kerang yang kita biasa makan tu cengkerang dia bersih, tak berbulu, saiz pun kecil comel je. Itu kerang bela. Kerang bulu hidup di perairan berlumpur/ selut di tengah laut. Dikatakan kerang bulu ini muncul dengan begitu banyak sebelum berlakunya ombak besar tsunami pada tahun 2004. Kerang bulu bersaiz lebih besar dari kerang biasa, berbulu pada cengkerangnya dan isinya kenyal. OK la, boleh rujuk sini kalau nak tahu info kerang bulu dengan lebih jelas.
OK. Apa beza kerang bulu dengan kerang yang biasa kita makan tu? Tak ada ada beza sangat pun. Kerang yang kita biasa makan tu cengkerang dia bersih, tak berbulu, saiz pun kecil comel je. Itu kerang bela. Kerang bulu hidup di perairan berlumpur/ selut di tengah laut. Dikatakan kerang bulu ini muncul dengan begitu banyak sebelum berlakunya ombak besar tsunami pada tahun 2004. Kerang bulu bersaiz lebih besar dari kerang biasa, berbulu pada cengkerangnya dan isinya kenyal. OK la, boleh rujuk sini kalau nak tahu info kerang bulu dengan lebih jelas.
No comments :
Post a Comment