- 6 Julai 2014 -
Resepi : tyara NY
Kategori : Ayam
Sub Kategori : Lauk Pauk
Saiz Hidangan : untuk 3-4 orang
Assalamualaikum & Salam Mesra.
Sinopsis : Teringat dulu-dulu Pak
Su Aku berteka-teki bertanya samada kari yang kami makan ada santan atau tak.
Dengan confident nya Aku jawab ADA
tapi salah. Rupanya kari yang Mak Su masak tu tak ada santan – KARI MAMAK.
Sedappp je walaupun tanpa santan (*_^) Ye la, biasanya kalau masak kari Aku
mesti gunakan santan. Kadang-kadang Aku gunakan susu atau kedua-duanya sekali
dengan lebihkan susu. Kalau guna santan semata bonda tak makan – kolestrol. OK
kali ni Aku nak cuba tanpa santan pula, kari mamak. Hasilnya? Om nom nom!
Selazat Mak Su buat dan sesedap restoren mamak *huhuhu* Lain kali masak kari
tanpa santan la jawabnya. .
- Bahan-Bahan -
* Ayam - 8 ketul
* Bahan tumis - secukupnya [kisar]
* Cili Padi - 6 biji [kisar]
* Halia - 1 inci [kisar]
* Daun Kari - 1 tangkai
* Tomato - 1 biji [potong dadu]
* Tomato - 1 biji [belah 6]
* Bendi - 6-9 biji [potond 2]
* Asam Gelugor - 1 keping
* Kulit Kayu Manis
* Bunga Lawang
* Biji Pelaga
* Bunga Cengkih
* Serbuk Kari - 1 peket kecil
* Minyak Masak - secukupnya
* Garam - secukupnya
* Bahan tumis - secukupnya [kisar]
* Cili Padi - 6 biji [kisar]
* Halia - 1 inci [kisar]
* Daun Kari - 1 tangkai
* Tomato - 1 biji [potong dadu]
* Tomato - 1 biji [belah 6]
* Bendi - 6-9 biji [potond 2]
* Asam Gelugor - 1 keping
* Kulit Kayu Manis
* Bunga Lawang
* Biji Pelaga
* Bunga Cengkih
* Serbuk Kari - 1 peket kecil
* Minyak Masak - secukupnya
* Garam - secukupnya
- Cara Membuat -
1. Tumis semua bahan kisar sehingga garing dan naik bau.
2. Masukkan rempah ratus dan daun kari - tumis seketika hingga naik bau.
3. Tuangkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air - tumis hingga pecah minyak.
*1 peket serbuk kari dalam cawan + air penuh*
4. Masukkan tomato yang diptong dadu dan 1 cawan air - renih seketika hingga mendidih.
5. Masukkan ayam dan asam keping - renih dengan api perlahan hingga masak.
6. Masukkan tomato yang dibelah 6 dan bendi. Perasakan dengan garam. SIAP!
2. Masukkan rempah ratus dan daun kari - tumis seketika hingga naik bau.
3. Tuangkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air - tumis hingga pecah minyak.
*1 peket serbuk kari dalam cawan + air penuh*
4. Masukkan tomato yang diptong dadu dan 1 cawan air - renih seketika hingga mendidih.
5. Masukkan ayam dan asam keping - renih dengan api perlahan hingga masak.
6. Masukkan tomato yang dibelah 6 dan bendi. Perasakan dengan garam. SIAP!
Nota : bahan-bahan; untuk bahan tumis tu Aku lebihkan bawang besar. Kalau nak pedas tambah cili padi. Serbuk kari tu Aku guna serbuk kari ayam Baba's yang PEDAS. Ikut citarasa masing-masing. Macam biasa Aku gunakan api perlahan kalau masak lauk pauk berdaging. Hasilnya daging ayam sangat la empuk dan isinya meresap semua rasa rencah dengan weee! Rasa berempah yang pedas-pedas masam. Sedappp! Cumanya. . .Aku tak boleh teka apa bahan yang tak lengkap, yang Mak Su guna untuk masak kari mamak ni. Lain kali Aku menuntut (",) *kalau ada rezeki*
No comments :
Post a Comment